maanantai 2. syyskuuta 2013

Pihlaja, Hieskoivu

Hieskoivu (Betula pubescens)

Löytöpaikka: Metsä keravalla, kalevassa.
Tietoa lajista: Hieskoivu kasvaa yleensä n. 15-25 metrin korkeuteen ja suomessa sitä tavataan eniten soilla ja korvissa. Se kestää kylmyyttä hyvin.


 Raita (Salix caprea)

Löytöpaikka: metsä keravalla, kalevassa.
Tietoa lajista: Raita on pajukasveihin kuuluva 6-15m korkea puu.

 Pihlaja (Sorbus aucuparia)

Löytöpaikka: Kotitien reuna, kalevassa.
Tietoa lajista: Kotipihlaja eli pihlaja on suomessa hyvin yleinen ruusukasveihin kuuluva puu joka on helposti tunnistettavissa punaisista marjatertuistaan.


sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Haapa, Lehmus, Lehtokuusama, Rauduskoivu, Tammi, Vaahtera




Haapa (Populus tremola)

Löytöpaikka: Metsä Nurmeksessa.
Tietoa lajista: Metsähaapa eli Haapa on nopeakasbuinen lehtipuu,jota tavataan suomessa koko maassa. Haapa voi kasvaa 30-metriseksi,mutta ne harvoin elävät yli 100-vuotiaiksi.

Lehmus (tilia sp.)

Löytöpaikka: Tien reuna killassa, Keravalla.
Tietoa lajista: Lehmus on suuri puu jota käytetään erityisesti "puistopuuna", ympäri suomea.

Lehtokuusama (Lonicera xylosteum)

Löytöpaikka: Metsä killassa, keravalla.
Tietoa lajista: Lehtokuusama on matala puuvartinen pensas, joka kasvaa puolesta metristä kahteen metriin korkeutta. Sen oksat ovat ontot, ja sitä esiintyy eniten hämeessä ja ahvenanmaalla, muualla suomessa laji ei ole niin yleinen.

Rauduskoivu (Betula pendula)

Löytöpaikka: Metsä Nurmeksessa.
Tietoa lajista: Rauduskoivu on n.25m korkea lehtipuu joka ajaa suomen kansallispuun asemaa. Rauduskoivu on hyvin yleinen ympäri suomea.

Tammi (Quercus robur)

Löytöpaikka: Kadun varsi keravalla, killassa.
Tietoa lajista: Suomessa tammet kasvavat yleensä 10-20metrin korkeuteen,ja laji kuuluu jaloihin lehtipuihin. Suomessa tammea kasvaa maan lounaisimmilla alueilla ja etelärannikolla.

Vaahtera (Acer Platanoides)

Löytöpaikka: Tien reuna killassa, keravalla.
Tietoa lajista: Vaahterat kasvavat useimmiten noin kymmenen-kahdenkymmenen metrin korkeuteen. Vaahteran paras tuntomerkki on 3- tai 5-halkioiset lehdet.Suomessa Vaahteraa esintyy enimmäkseen etelässä. Vaahtera on yksi jaloista lehtipuista.

Kangasmaitikka, Kielo, Sudenmarja, Hiirenvirna

Kangasmaitikka (Melapyrum pratense)

Löytöpaikka: Metsän reuna Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: 10-40cm korkea hentovartinen ruohovartinen kasvi joka elää puoliksi loisena. Suomessa tavattavissa kangasmetsissä ja niityillä.

 Kielo (Convallaria majalis)

Löytöpaikka: Metsä sompiossa, keravalla.
Tietoa kasvista: Kielo on monivuotinen myrkyllinen ruohovartinen jolla on n.15-25cm korkea varsi. Kielo on yleinen maan eteläisemmissä osissa, mutta mitä pohjoisempaan mennään sitä vaikeampi tätä lajia on löytää.

 Sudenmarja (Paris quadrifolia)

Löytöpaikka: Metsä sompiossa, keravalla.
Tietoa kasvista: Sudenmarja on monivuotinen,ruohovartinen kasvi joka kasvaa yleensä n. 10-35cm korkeaksi. Sudenmarjaa esiintyy koko maassa, ja itse marja on myrkyllinen.

 Hiirenvirna (Vicia cracca)

Löytöpaikka: Metsä sompiossa, keravalla.
Tietoa kasvista: Yleinen, monivuotinen kasvi joka kasvaa nopeasti 20-100senttimetrin korkeuteen. Hiirenvirnaa esiintyy koko maassa.

Kanerva,Maitohorsma,Metsäkorte,Sananjalka,Suopursu

Kanerva (Calluna vulgaris)

Löytöpaikka: Mökin metsä Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Kanervakasveihin lukeutuva monivuotinen varpu, joka kasvaa usein n.10-50cm korkeaksi. Kanervaa kasvaa koko suomessa, paitsi lapin karuimmilla kohdilla.

 Maitohorsma (Epilobium angustifolium)

Löytöpaikka:Metsä Nurmeksessa mökin vieressä.
Tietoa kasvista:Maitohorsma on n.50-150cm korkea kasvi jotai voi löytää koko maasta. Maitohorsmaa voi myös käyttää myös ruokiin eri tavoin.

 Metsäkorte (Equisetum sylvaticum)

Löytöpaikka: Mökkitien reuna Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Metsäkorte on hyvin yleinen monivuotinen sanikkainen, jota löytyy kaikkialta suomesta. Sen kasvukorkeus on n.30-50cm.

 Sananjalka (Pteridium aquilinum)

Löytöpaikka: Mökkitien reuna Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Sananjalka on myrkyllinen suurikokoinen saniainen, jota tavataan suomessa etelä-lappiin asti.

 Suopursu (Rhododendron tomentosum)

Löytöpaikka: Suo/metsä Nurmeksessa.
Tietoa kasvista:Suopursu on n.30-100cm korkea pensasmainen varpu jota kasvaa suomessa eniten maan keski- ja pohjoisosissa.

 Puolukka (Vaccinium vitis-idaea)

Löytöpaikka: Metsä nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Puolukka on 10-40cm korkea ainavihanta varpu sekä yleisesti käytetty luonnonmarja suomessa. Puolukka on yleinen kasvi kaikkialla maassa.


Lillukka,Muurain,Mustikka,Variksenmarja ja Vadelma

 Lillukka (Rubus Saxatilis)


Löytöpaikka:Mökin viereinen metsä Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Lillukka kasvaa 10-30cm korkeaksi.Tunnetaan mm. myös nimillä linnunmarja ja lintukka. Tätä monivuotista kasvia löytyy kaikkialta Suomesta.

 Muurain/Lakka (Rubus chamaemorus)

Löytöpaikka: Mökin takapiha Nurmeksessa.
Tietoa kasvista:Muurain eli lakka on vatukoiden sukuun kuuluva ruohovartinen kasvi joka kasvaa n. 10-25cm korkeaksi. Se on yksi yleisimmistä suokasveista.


 Mustikka (Vaccinium myrtillus)

Löytöpaikka:Mökin piha Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Mustikka on puolukoiden sukuun kuuluva kanervakasvi jonka marjat ovat syötäviä ja levinneisyys yltää koko suomeen, ja jonka korkeus on yleensä n. 10-40cm.


 Variksenmarja (Empetrum nigrum)

Löytöpaikka: Metsä mökin vieressä Nurmeksessa.
Tietoa kasvista: Variksenmarja on matala varpukasvi joka on hyvin yleinen koko suomessa, etenkin pohjoisemmissa osissa. Kasvin marjaa voi käyttää ravintona.

 Vadelma (Rubus idaeus)

Löytöpaikka: Oma kotipiha. (Kerava)
Tietoa kasvista: Vadelma on monivuotinen puolipensas joka kasvaa yleensä n.50-150cm korkeaksi. Vadelman marjat (vadelmat) ovat täysin syötäviä ja kasvin levinneisyys yltää koko suomeen pohjoisinta lappia lukuunottamatta.